Странице

субота, 22. јануар 2011.

iPhone i iPad s više procesora?

Glasine o specifikacijama pete generacije iPhonea i druge generacije iPada postaju sve konkretnije i govore o upotrebi procesora s više jezgara.Apple jednom godišnje osvežava svoje mobilne uređaje pa tako očekujemo da će polovinom godine biti predstavljena druga generacija iPada i peta generacija iPhonea.
Poznavaoci tehnološkog tržišta i fanovi američkog proizvođača elektronike ubrzano sakupljaju informacije iz svih dostupnih im izvora i prezentuju vrlo konkretna predviđanja.

Apple bi u sledećoj generaciji oba uređaja trebalo da posegne za snagom paralelne obrade podataka pa bi centralni procesor za oba uređaja trebalo da bude ARM Cortex A9 s više jezgara. Radi se o procesoru koji koristi Nvidia u svojem integrisanom rešenju Tegra 2 gde spaja A9 s dva jezgra i posebnu verziju procesora GeForce.

Predviđa se (iako to neki smatraju nemogućim) da bi iPad druge generacije trebalo da dobije Retina Display, što bi u slučaju Apple tableta značilo rezoluciju ekrana od 2048 x 1536 piksela. Tako visoka rezolucija prikaza bi se teško mogla prikazati bez snažne hardverske grafičke akceleracije. Apple navodno ima sporazum s firmama Imagination Technologies i Samsung koji je rezultirao grafičkim akceleratorima u iPhone 3GS i 4 pametnim telefonima. Ta saradnja bi trebalo da se proširi i na sledeću generaciju Appleovih prenosnih uređaja.

Predviđa se i da bi novi iPhone i iPad trebalo da koriste grafički akcelerator SGX543 koji ima dvostruku snagu pri istom taktu u odnosu na akceleratore korišćene u iPhoneima 3GS i 4. Osim povećane snage Apple bi trebalo u jednom uređaju da koristi više takvih procesora što će omogućiti vrlo visoku rezoluciju novoga ekrana na iPadu, poboljšanje performanse pri reprodukciji videa, snimanju videa i izvršavanju igara kod iPada i kod iPhonea. Novi akcelerator će omogućiti Appleu da spomenute uređaje opremi HDMI video izlazom.

Nijedna od ovih informacija nije službeno potvrđena iz Applea, ali dosadašnje iskustvo je pokazalo da su informacije i predviđanja izneseni nekoliko meseci uoči izlaska novih verzija uređaja prilično tačni.

Нема коментара:

Постави коментар